Duurzaam inzetbaar als ondernemer

Duurzaam inzetbaar als ondernemer


Wat is duurzame inzetbaarheid?

Duurzame inzetbaarheid (DI) is razend populair. Wist je dat er zelfs een opleiding en een register voor duurzame inzetbaarheids adviseurs is? Duurzaam inzetbaar ben je als je over de mogelijkheden en voorwaarden beschikt om te blijven werken met behoud van welzijn en gezondheid. In andere worden, dat je niet uitvalt door iets dat voorkomen had kunnen worden. 

Duurzame inzetbaarheid gaat over werknemers. Ik geloof er echter in dat de theorie ook toepasbaar is voor ondernemers. 

Hoe meet je duurzame inzetbaarheid?

Er zijn een aantal meetpunten waarmee je kan bepalen of je duurzaam inzetbaar bent. 

  1. Balans en plezier:  Dit gaat over of je het naar je zin in je werk als ondernemer en of je in balans bent. 
  2. Betrokkenheid en waardering: Dit gaat over geld maar ook over gezien en gewaardeerd worden. 
  3. Persoonlijk leiderschap: Dit gaat over vanuit je eigen kunnen invloed uitoefenen op de situatie. In andere woorden: geen slaaf van de situatie zijn. 
  4. Mobiliteit: Dit gaat over of je in staat bent om te veranderen als dat gewenst of nodig is.

Het waarom van ondernemers

Ik kom veel vrouwelijke ondernemers tegen die op eigen kracht duurzaam inzetbaar zijn geworden. Vaak is dit het gevolg van een lange intense periode van een drukke baan gecombineerd met een turbulente prive situatie aangevuld met de drang om alles zelf te regelen. 

Wanneer je naar bovenstaand duurzame inzetbaarheidslijst kijkt, herken je dan jouw motivatie om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Als zelfstandig ondernemer kies je je eigen werk. Je kiest de mensen die je waarderen. Je bepaalt zelf op welk niveau je functioneert en je past jezelf aan wanneer jij dat nodig acht. Daarmee is het ondernemerschap voor velen de perfecte manier om duurzaam werkzaam te blijven. Je neemt een gedurfde stap en daarvoor heb je lef en moed nodig. Dat alleen al is bewonderingswaardig. 

Toch blijkt uit de cijfers (CBS) dat 58% van de zzp-ers na 5 jaar stopt met ondernemer zijn. Wat gaat er dan mis? Je bent toch de beste versie van je zelf in je onderneming? 

Duurzaam inzetbaar zijn is op zichzelf misschien niet genoeg om je ondernemersreis te laten slagen. Ondernemen is meer dan een vlucht uit het keurslijf van een loondienst betrekking. Ondernemen is ook kansen zien en pakken, tegenslagen verwerken en je steeds aanpassen aan onverwachte situaties. Ondernemen is een mentaliteit én een vak en daar mag je in groeien. Het antwoord op de vraag waarom je bent begonnen met ondernemen, bepaalt voor een groot deel of je bij die 58% hoort of niet. 

Jij bent uniek

Jij legt je eigen reis af en die is sowieso waardevol. Als mens trappen we snel in de val van jezelf vergelijken met de ander, echter geloof ik dat dit heeft geen zin. Vergelijken is gewoon oneerlijk, want er is altijd een verliezer. Wat wel zin heeft, is eerlijk zijn naar jezelf. Waarom ben je ondernemer geworden en wat heb jij nodig om de beste versie van jezelf te zijn? 

Deze gastblog is geschreven door Evie Smit. Evie is businesscoach. Voordat ze ging coachen werkte ze in het verzekeringswezen en was ze gespecialiseerd in verzuim en re-integratie. Vanuit die ervaringen schrijft ze dit gastblog over duurzaam inzetbaar zijn. Wil je meer weten over Evie? Bekijk dan haar website en haar socials (LinkedIn en Instagram).

High Potential Factory


Over de schrijver
Business Coaching voor multi-passionates. Bij High Potential Factory geloven we in grootst dromen. Eigenaar Lizzy is multi-passionate en multi-preneur en gelooft in het omarmen van wie je in de kern bent. Jij bent jouw bedrijf en als multi-passionate heb je vele passies, talenten en superpowers die uiteindelijk allemaal de sleutel zijn naar jouw volle potentieel. Het is haar missie om jou als multi-passionate te helpen om jouw sleutels te vinden en jouw droombedrijf (of bedrijven) hierom heen te bouwen.
Reactie plaatsen