Til je leven en carrière naar een hoger niveau door te werken (en leven) vanuit je zone of genius

Til je leven en carrière naar een hoger niveau door te werken (en leven) vanuit je zone of genius

De meeste mensen bouwen hun carrière op in hun "zone of excellence".  In deze zone doe je iets waar je enorm goed in bent. Vaak beter dan anderen.

Het "probleem" met de "zone of excellence" (en vaak de reden waarom mensen die hier veelal zitten toch ongelukkig zijn) is dat het de beheersing is van dat wat al bestaat. Werken vanuit de zone of excellence heeft een hoge opbrengt maar geeft neutrale energie. Het is een dunne lijn verwijderd van de "zone of genius", de zone waarin je echt gaat vliegen.

4 verschillende competentiezones

Gay Hendricks identificeerde vier verschillende competentiezones in zijn boek, The Big Leap.

High Potential Factory

  1. "Zone of incompetence": in deze zone ben je bezig met iets dat je van nature niet goed in bent of waar je niet bekwaam in bent. Het betreft de dingen wat anderen veel beter kunnen en ook veel leuker vinden. En zorgt dus ook voor een lage opbrengst en lage energie
  2. "Zone of competence": in deze zone doet je datgene waar je efficiënt in bent, maar je weet ook dat veel mensen daar net zo efficiënt in zijn. Het resultaat hiervan is dat jouw capaciteiten op geen enkele significante manier worden benut. Het zorgt voor een redelijk goed resultaat maar lage energie.
  3. "Zone of excellence": in deze zone doe je iets je heel erg goed in bent. Vaak veel beter dan anderen. Het zorgt voor een hoge opbrengst maar vaak maar beperkte energie.
  4. "Zone of genius": in deze zone profiteer je van je natuurlijke talenten die aangeboren zijn in plaats van aangeleerd. Dit is de staat waarin je in 'flow' komt, veel ideeën en inspiratie hebt en niet alleen ideeën en concepten weet de bedenken die onderscheidend en uniek zijn, maar dat ook op een manier doet die echt onderscheidend is.


De zone van succesvolle mensen

Ik hoef jou vast niet te vertellen in welke zone zeer succesvolle mensen zitten. Werken vanuit je "zone of genius" betekent moeiteloos werken. De mooiste dingen creëren en implementeren en dat alles met een bak aan energie. Wanneer je dit natuurlijke talent en deze vaardigheid combineert met veel oefenen en herhalen, bevind je je tussen het kleine percentage mensen dat enorme doorbraken kan realiseren en écht impact weet te maken.

Er is 1 ding: Het begint allemaal bij jou.

Het is belangrijk om te weten (en te erkennen) dat je "zone of genius" niet alleen waar je 'gepassioneerd' over bent. Het is niet alleen wat je leuk vindt. Het kan zelfs iets zijn waar je helemaal niet gepassioneerd over bent of overdreven leuk vindt. Het is iets waarin je van nature zeer begaafd bent. Als je die vaardigheden of interesses weet te identificeren, kun je er makkelijker op inspelen en er consequent aan werken. De combinatie is wat je zal helpen om jouw grootste dromen waar te maken.


Vragen die je hierbij kunnen helpen:

  1. "Welk werk doe je dat niet als werk voelt?"
  2. "Wat produceert in jouw werk de best mogelijk verhouding tussen overvloed en tevredenheid en de hoeveelheid tijd die je hieraan besteedt?"
  3. "Wat is jouw unieke talent"


Uiteindelijk gaat het erom om te identificeren wat het meest natuurlijk voor je is en daar vervolgens heel slim op in te spelen. Het gaat om jezelf die vaardigheden aan te leren om zoveel mogelijk vanuit je "zone of genius" te opereren. Ik wil daarbij niet zeggen dat je niet succesvol kunt zijn vanuit je 'zone of excellence". Dat is zeker wel zo. Echter zal je hier op de langere termijn steeds meer energie gaan verliezen.

Als je je leven (en carrière) naar een hoger niveau wil tillen, is het noodzakelijk om los te komen van de middelmaat, los te komen van "hoe het hoort" en echt te gaan werken vanuit jouw eigen unieke manier. Alleen dan is het mogelijk om High Performance in combinatie met High Energy te ervaren en vanuit eenvoud keiharde resultaten te behalen.

Ben je ondernemer en wil je eens sparren over hoe jij meer vanuit je "zone of genius" kan gaan werken? Boek hier dan een gratis strategiegesprek.


High Potential Factory

Over de schrijver
Business Coaching voor multi-passionates. Bij High Potential Factory geloven we in grootst dromen. Eigenaar Lizzy is multi-passionate en multi-preneur en gelooft in het omarmen van wie je in de kern bent. Jij bent jouw bedrijf en als multi-passionate heb je vele passies, talenten en superpowers die uiteindelijk allemaal de sleutel zijn naar jouw volle potentieel. Het is haar missie om jou als multi-passionate te helpen om jouw sleutels te vinden en jouw droombedrijf (of bedrijven) hierom heen te bouwen.
Reactie plaatsen