Zone of excellence

Vind je Zone of Genius

Leestijd: 3 minuten

De meeste mensen werken gedurende hun carrière in hun “zone of excellence”.  In deze zone doe je iets waar je enorm goed in bent. Vaak veel beter dan anderen, maar het “probleem” met de “zone of excellence” is dat het een beheersing is van dat wat al bestaat. Werken vanuit je zone of excellence heeft een hoge opbrengt maar geeft neutrale energie. Dit betekent dus dat je er geen energie aan overhoudt. Het goede nieuws is: Het is een dunne lijn verwijderd van de “zone of genius”, de zone waarin je echt gaat vliegen!

4 verschillende competentiezones

Gay Hendricks identificeerde vier verschillende competentiezones in zijn boek, The Big Leap.

Zone of Genius model

   1. “Zone of incompetence”: in deze zone ben je bezig met waar je van nature niet goed in bent. Toch doe je ze wel en dat voelt echt als ploeteren. Dit zijn altijd de dingen die anderen veel beter kunnen en ook veel leuker vinden. Deze activiteiten zorgen voor een lage opbrengst en lage energie.

   1. “Zone of competence”: in deze zone doe je waar je efficiënt in bent, maar je weet ook dat heel veel anderen dit ook kunnen. Het resultaat hiervan is dat jouw capaciteiten op geen enkele manier worden benut. Het zorgt voor een redelijk goed resultaat maar lage energie.

   1. “Zone of excellence”: in deze zone doe je iets waar je heel erg goed in bent, vaak veel beter dan anderen. Het zorgt voor een hoge opbrengst maar vaak voor beperkte energie.

   1. “Zone of genius”: in deze zone profiteer je van je natuurlijke talenten, de talenten die aangeboren zijn in plaats van aangeleerd. Als je in deze zone zit, kom je snel in flow, heb je veel ideeën en inspiratie en weet je niet alleen ideeën en concepten te bedenken die onderscheidend en uniek zijn, maar dat ook op een manier doet die echt onderscheidend is.

   

  De zone van succesvolle mensen

  Ik hoef jou vast niet te vertellen in welke zone zeer succesvolle mensen zitten. Werken vanuit je “zone of genius” betekent moeiteloos werken. De mooiste dingen bedenken, creëren en ook implementeren en dat alles met een berg aan energie. Wanneer je dit natuurlijke talent en deze vaardigheid combineert met veel oefenen en herhalen, bevind je je tussen het kleine percentage mensen dat enorme doorbraken kan realiseren en écht impact weet te maken.

  Er is één ding: Het begint allemaal bij jou.

  Het is belangrijk om te weten dat je “zone of genius” niet alleen gaat over waar je ‘gepassioneerd’ over bent. Het is niet alleen wat je leuk vindt. Het kan zelfs iets zijn waar je helemaal niet gepassioneerd over bent of iets wat je helemaal niet overdreven leuk vindt. Het is iets waarin je van nature zeer begaafd bent. Als je die vaardigheden of interesses weet te identificeren, kun je er makkelijker op inspelen en er consequent aan werken. Deze combinatie zal je helpen om al jouw dromen waar te maken.

   

  Vragen die je hierbij kunnen helpen:

    1. Welk werk voelt niet als werk?
    2. Wat produceert in jouw werk de best mogelijk verhouding tussen overvloed en tevredenheid en de hoeveelheid tijd die je hieraan besteedt?
    3. Wat zijn jouw unieke talenten?

   Uiteindelijk gaat het erom om te identificeren wat het meest natuurlijk voor je is en daar slim gebruik van te gaan maken. Het gaat om jezelf vaardigheden aanleren om zoveel mogelijk vanuit je “zone of genius” te werken. Ik wil daarbij niet zeggen dat je niet succesvol kunt zijn vanuit je ‘zone of excellence”. Dat is zeker wel zo. Alleen zal dit je op de langere termijn steeds meer energie gaan kosten.

   Als je je leven (en carrière) naar een hoger niveau wil tillen, is het belangrijk om los te komen van de middenmoot, los te komen van “hoe het hoort” en echt te gaan werken vanuit jouw unieke talenten. Alleen dan is het mogelijk om High Performance in combinatie met High Energy te ervaren en vanuit daar duurzame en keiharde resultaten te behalen.

   Ben je ondernemer en wil je eens sparren over hoe jij (meer) vanuit je “zone of genius” kan gaan werken? 

   Add a Comment

   Your email address will not be published. Required fields are marked *